FAQ: meest gestelde vragen:

 

 1. Is een ijsberenduik niet gevaarlijk voor de gezondheid?
  Een normale basisconditie volstaat om zich aan een ijsberenduik te wagen. Laat de duur van het verblijf in het water evenwel afhangen van uw persoonlijke ervaring. Beginners houden het beter kort. Meer dan tweemaal direct na elkaar te water gaan, raden we dan ook af.
  Wie kampt met hart- of ademhalingsproblemen adviseert best eerst eens de dokter.
 2. Is een glaasje alcohol voor de duik bevorderend voor mijn lichaamstemperatuur?
  Integendeel. Het is af te raden om voor de duik alcohol te drinken. Het geeft wel een kortstondig gevoel van schijnbare warmte maar in feite heeft de alcohol een omgekeerd effect op je lichaamstemperatuur.
 3. Is een opwarming voor de duik noodzakelijk?
  Het is niet noodzakelijk maar wel een aanrader. Wanneer je in het water springt gaat je hartslag de hoogte in om extra bloed naar je vitale lichaamsorganen te sturen. Dat is een normale reactie. Wanneer je na een opwarming reeds en hogere hartslag hebt, zal de "boost", wanneer je in het water springt, minder hevig zijn.
 4. Hoe ga ik best te water?
  Ook hier speelt de ervaring weer een rol. Beginners gaan best geleidelijk te water ipv er in te duiken. Zo vermijden ze best een al te grote temperatuurschok.
  Ook houden ze best het hoofd droog en/of zetten een (bad)muts op.
 5. Welke kledij voorzie ik best?
  Een badmantel of warme jas tot net voor de duik is een aanrader. Hou je lichaamstemperatuur zolang mogelijk op peil. Ook na de duik trek je best onmiddellijk je warme en droge kleren aan. Ook een muts of ander hoofddeksel is aan te raden aangezien veel lichaamswarmte langs het hoofd verloren gaat.
 6. Mag ik met schoenen te water gaan?
  Ook dat raden we onze ijsberen aan. Schoenen tijdens de opwarming en ook tijdens het te water gaan is zeker voor de beginnende ijsbeer geen overbodige luxe. Draag dus best een paar oude turnpantoffels of ander schoeisel dat je zowel voor als tijdens de duik kan aanhouden. Na de duik snel een paar warme sokken aan en klaar is kees.
 7. Hoe kan ik inschrijven?
  We raden onze deelnemers aan om op voorhand on-line in te schrijven via onze website www.waseijsberenduik.be. Zo vermijd je al te lange wachtrijen aan het secretariaat waar elke ijsbeer zich dient aan te melden vooraleer te water te gaan. De inschrijving is uiterst eenvoudig.
 8. Hoe betaal ik mijn deelnemingsgeld?
  De betaling gebeurt ter plaatse op zondag wanneer je je komt aanmelden aan het secretariaat ijsberen. Ongeacht je vooraf hebt ingeschreven of niet.
  Hou bij voorkeur gepast geld bij de hand om alles vlot en snel te laten verlopen.
  Je ontvangt dan je deelnemersbandje dat recht geeft op deelname aan de Wase ijsberenduik en een gratis kop warme chocomelk aan de Foubert stand. Tevens ontvang je dan je waardebon van Thermen Katara.